Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)
- Професія – 5220. Продавець продовольчих товарів
- Кваліфікація – 3 розряд
- Кваліфікаційні вимоги
Повинен
знати:
асортимент
товарів, класифікацію, характеристику,
сировину, харчову цінність товарів,
терміни зберігання даної групи, роздрібні
ціни на товари, ознаки доброякісності
товарів, види браку, відходів і порядок
їх списання, правила розшифрування
штрихового коду товару, зчитування
даних маркування товарів, порядок
розрахунку із споживачами, в тому числі
за кредитними картками; правила зберігання
товарів і терміни їх реалізації; правила
експлуатації відповідних видів
торгово-технологічного обладнання,
РРО, правила використання та призначення
в торгово-технологічному процесі
виробничого інвентарю, інструменту,
ваговимірювальних приладів, посуду;
форми і методи обслуговування покупців,
правила продажу продовольчих товарів,
правила торговельного обслуговування
населення; порядок проведення
інвентаризації; основи
ціноутворення та оподаткування; сфери
застосування інформаційних технологій,
основи правового регулювання в торгівлі,
правила і норми охорони праці,
протипожежного захисту, виробничої
санітарії та особистої гігієни.
Повинен
уміти: приймати
товари; перевіряти заповнення тарних
одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати
штучні товари, перевіряти якість за
результатами зовнішнього огляду.
Забезпечувати зберігання товарів за
кількістю та якістю. Готувати товари
до продажу: перевіряти цілісність
пакування, розпаковувати із зовнішньої
тари, перевіряти наявність маркувальних
даних і якість після зберігання;
перебирати, протирати, зачищати, нарізати,
фасувати товари; забезпечувати наявність
відповідно оформлених цінників;
розміщувати і викладати товари за
групами, видами, сортами з дотриманням
правил товарного сусідства. Готувати
робоче місце до роботи: встановлювати
і перевіряти справність ваговимірювальних
приладів, реєстраторів розрахункових
операцій, виробничого інвентарю,
інструментів; отримувати і готувати
пакувальний матеріал. Пропонувати і
показувати товари. Консультувати
покупців про властивості, смакові
особливості, кулінарне призначення та
харчову цінність товарів. Пропонувати
взаємозамінні і нові товари, а також
супутні товари. Нарізати, зважувати і
упаковувати товари, підраховувати
вартість покупки, перевіряти реквізити
чека, видавати покупку. Підраховувати
гроші, здавати їх у встановленому
порядку. Прибирати нереалізовані товари
і тару. Готувати товари до інвентаризації.
Контролювати своєчасне поповнення
робочого запасу товарів і терміни
реалізації продуктів (що швидко та надто
швидко псуються). Брати участь в
оформленні прилавкових вітрин.
4.
Загальні вимоги
Повинен:
а)
раціонально і ефективно організовувати
працю на робочому місці;
б)
дотримуватися норм технологічного
процесу;
в)
не допускати браку в роботі;
г)
знати і виконувати вимоги нормативних
актів про охорону праці й навколишнього
середовища, дотримуватися норм, методів
і прийомів безпечного ведення робіт;
д)
використовувати в разі необхідності
засоби попередження і усунення природних
і непередбачених негативних явищ
(пожежі, аварії, повені тощо);
є)
знати інформаційні технології.
5.
Вимоги до освітнього рівня осіб, які
навчатимуться в системі професійно-технічної
освіти
Повна
або базова загальна середня освіта. Без
вимог до стажу роботи.
6.
Сфера професійного використання
випускника
Торгівля
та громадське харчування. Торгівля
продовольчими товарами (за видами).
7.
Специфічні вимоги:
7.1.
Вік: після
закінчення терміну навчання – не менше
18 років.
7.2.
Стать:
чоловіча, жіноча.
7.3.
Медичні обмеження.
Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)
- Професія – 5220. Продавець продовольчих товарів
- Кваліфікація – 4 розряд
3.
Кваліфікаційні вимоги
Повинен
знати:
ознаки
сортності, органолептичні методи
визначення якості продуктів; правила
підготовки товарів до продажу, способи
пакування товарів, порядок та умови
маркування товарів внутрішніми штриховими
кодами; правила зберігання товарів і
термін їх реалізації, принципи розміщення,
викладки товарів і оформлення прилавкових
та внутрішньомагазинних вітрин; основних
постачальників товарів; порядок
таврування засобів міри та ваги; порядок
розрахунку з покупцями, в тому числі за
кредитними картками; правила експлуатації
РРО, правила використання та призначення
в торгово-технологічному процесі
виробничого інвентарю, інструменту,
ваговимірювальних приладів, посуду;
порядок оприбуткування товарів і тари;
документальне оформлення проведення
інвентаризації та порядок визначення
її результатів; прийоми пошуку інформації
в мережі інформаційних технологій;
основи торгового менеджменту; правила
і норми охорони праці, протипожежного
захисту, виробничої санітарії та
особистої гігієни.
Повинен
уміти:
визначати
асортимент товарів на складі, приймати
товари. Повідомляти в належній формі
відповідальну особу про надходження
товарів, що не відповідають маркуванню,
не мають штрихового коду, посвідчення
про якість (сертифікат якості). Вилучати
нестандартні, деформовані, забруднені
товари. Заповнювати і прикріплювати
ярлики цін до товарів. Консультувати
покупця про ціну, властивості, смакові
якості, кулінарне призначення і харчову
цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні
і нові товари, а також товари супутнього
попиту. Контролювати своєчасне поповнення
робочого запасу товарів, слідкувати за
термінами реалізації продуктів. Оформляти
прилавкові та внутрішньомагазинні
вітрини. Складати і оформляти подарункові
і святкові набори. Вивчати попит покупців.
Брати участь у складанні товарних
звітів. Звіряти суми, отримані від
реалізації товарів, з показниками
касових звітів. Брати участь в
інвентаризації товарів. Контролювати
асортимент та залишки товарів через
мережу інформаційних технологій.
4.
Загальні вимоги:
Повинен:
а)
раціонально й ефективно організовувати
працю на робочому місці;
б)
дотримуватися норм технологічного
процесу;
в)
не допускати браку в роботі;
г)
знати і виконувати вимоги нормативних
актів з охорону праці й навколишнього
середовища, дотримуватися норм, методів
і прийомів безпечного ведення робіт;
д)
використовувати в разі необхідності
засоби попередження і усунення природних
і непередбачених негативних явищ
(пожежі, аварії, повені тощо);
є)
знати інформаційні технології.
5.
Вимоги до освітнього-кваліфікаційного
рівня осіб, які навчатимуться в системі
професійно-технічної освіти
Попередній
освітно-кваліфікаційний рівень –
„Продавець продовольчих товарів” 3-го
розряду:
–
за умови продовження первинної професійної
підготовки в професійно-технічних
навчальних закладах другого та третього
атестаційних рівнів без вимог до стажу
роботи;
–
за умови підвищення кваліфікації, стаж
роботи за професією „Продавець
продовольчих товарів” третього розряду
не менше 1-го року.
6.
Сфера професійного використання
випускника
Торгівля
та громадське харчування. Торгівля
продовольчими товарами (за видами).
7.
Специфічні вимоги:
7.1.
Вік: після
закінчення терміну навчання не менше
18 років.
7.2.
Стать:
чоловіча, жіноча.
7.3.
Медичні
обмеження.
Освітньо - кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють (або забезпечують) підготовку (підвищення кваліфікації) кваліфікованих робітників)
- Професія - 4211 Контролер-касир
- Кваліфікація - контролер-касир 2-го розряду
- Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
правила та порядок підготовки контролерів-касирів до роботи;
різноманітність сучасних реєстраторів розрахункових операцій (РРО), їх будову та порядок підготовки до роботи;
фіскальні можливості РРО та порядок виконання основних операцій на РРО згідно діючого в Україні законодавства;
види матеріальної відповідальності та санкції;
правила розрахунку із споживачами;
порядок одержання, зберігання та видавання коштів;
ознаки платоспроможності державних грошових знаків;
правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів;
правила експлуатації сучасних видів реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА);
порядок отримання різних видів чеків;
облікові операції з готівкою;
заключні операції роботи на РРО;
правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти:
організовувати робоче місце;
перевіряти справність реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА) та здійснювати підготовку їх до роботи;
вести розрахунки із споживачами за товари, вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати чеки різних видів, отримувати готівку, або проводити безготівковий розрахунок, вручати чеки та здачу;
повертати гроші за невикористаний чек;
проводити ануляцію продажу в межах незакритого чеку;
виконувати заключні операції при роботі на реєстраторах розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратах (ЕККА);
перевіряти кількість, масу, ціну і якість товару, що відпускається споживачу;
слідкувати за чіткістю реквізитів на чековій та контрольній стрічках; усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового апарату (РРО (ЕККА));
підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку;
звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників;
документально оформляти результати роботи контролера-касира;
тимчасово зберігати нереалізовані товари та тару та періодично передавати їх старшому зміни.
4. Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
дотримуватися норм технологічного процесу;
не допускати помилок у роботі, які можуть призвести до раптової зупинки РРО (ЕККА);
знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.
5. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб
5.1. При вступі на навчання
Повна або базова загальна середня освіта.
5.2. Після закінчення навчання
Повна або базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, професійна підготовка на виробництві, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією «контролер-касир»2 розряду; без вимог до стажу роботи.
6. Сфера професійного використання випускника
Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами). Підприємства сфери послуг. Ресторанний та готельний бізнес.
7. Специфічні вимоги
7.1. Вік: прийняття на роботу, після закінчення строку навчання, здійснюється відповідно до законодавства.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).
7.3. Медичні обмеження.
Комментариев нет:
Отправить комментарий