Освітньо-кваліфікаційна хактеристика


Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника

професійно-технічного навчального закладу

(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)


  1. Професія – 5220. Продавець продовольчих товарів
  2. Кваліфікація 3 розряд
  3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: асортимент товарів, класифікацію, характеристику, сировину, харчову цінність товарів, терміни зберігання даної групи, роздрібні ціни на товари, ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання, правила розшифрування штрихового коду товару, зчитування даних маркування товарів, порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; форми і методи обслуговування покупців, правила продажу продовольчих товарів, правила торговельного обслуговування населення; порядок проведення інвентаризації; основи ціноутворення та оподаткування; сфери застосування інформаційних технологій, основи правового регулювання в торгівлі, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: приймати товари; перевіряти заповнення тарних одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду. Забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю. Готувати товари до продажу: перевіряти цілісність пакування, розпаковувати із зовнішньої тари, перевіряти наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирати, протирати, зачищати, нарізати, фасувати товари; забезпечувати наявність відповідно оформлених цінників; розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства. Готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів; отримувати і готувати пакувальний матеріал. Пропонувати і показувати товари. Консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари. Нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку. Підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку. Прибирати нереалізовані товари і тару. Готувати товари до інвентаризації. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються). Брати участь в оформленні прилавкових вітрин.

4. Загальні вимоги
Повинен:
а) раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) дотримуватися норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
є) знати інформаційні технології.

5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

6. Сфера професійного використання випускника
Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами).

7. Специфічні вимоги:
7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча.
7.3. Медичні обмеження.





Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника

професійно-технічного навчального закладу

(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)


  1. Професія5220. Продавець продовольчих товарів
  2. Кваліфікація 4 розряд
3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості продуктів; правила підготовки товарів до продажу, способи пакування товарів, порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами; правила зберігання товарів і термін їх реалізації, принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових та внутрішньомагазинних вітрин; основних постачальників товарів; порядок таврування засобів міри та ваги; порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками; правила експлуатації РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; порядок оприбуткування товарів і тари; документальне оформлення проведення інвентаризації та порядок визначення її результатів; прийоми пошуку інформації в мережі інформаційних технологій; основи торгового менеджменту; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: визначати асортимент товарів на складі, приймати товари. Повідомляти в належній формі відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості). Вилучати нестандартні, деформовані, забруднені товари. Заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів. Консультувати покупця про ціну, властивості, смакові якості, кулінарне призначення і харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів, слідкувати за термінами реалізації продуктів. Оформляти прилавкові та внутрішньомагазинні вітрини. Складати і оформляти подарункові і святкові набори. Вивчати попит покупців. Брати участь у складанні товарних звітів. Звіряти суми, отримані від реалізації товарів, з показниками касових звітів. Брати участь в інвентаризації товарів. Контролювати асортимент та залишки товарів через мережу інформаційних технологій.



4. Загальні вимоги:
Повинен:
а) раціонально й ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) дотримуватися норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати і виконувати вимоги нормативних актів з охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
є) знати інформаційні технології.

5. Вимоги до освітнього-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
Попередній освітно-кваліфікаційний рівень – „Продавець продовольчих товарів” 3-го розряду:
– за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи;
– за умови підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією „Продавець продовольчих товарів” третього розряду не менше 1-го року.

6. Сфера професійного використання випускника
Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами).

7. Специфічні вимоги:
7.1. Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча.
7.3. Медичні обмеження.





Освітньо - кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють (або забезпечують) підготовку (підвищення кваліфікації) кваліфікованих робітників)


  1. Професія - 4211 Контролер-касир
  2. Кваліфікація - контролер-касир 2-го розряду

  1. Кваліфікаційні вимоги


Повинен знати:
правила та порядок підготовки контролерів-касирів до роботи;
різноманітність сучасних реєстраторів розрахункових операцій (РРО), їх будову та порядок підготовки до роботи;
фіскальні можливості РРО та порядок виконання основних операцій на РРО згідно діючого в Україні законодавства;
види матеріальної відповідальності та санкції;
правила розрахунку із споживачами;
порядок одержання, зберігання та видавання коштів;
ознаки платоспроможності державних грошових знаків;
правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів;
правила експлуатації сучасних видів реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА);
порядок отримання різних видів чеків;
облікові операції з готівкою;
заключні операції роботи на РРО;
правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.


Повинен уміти:
організовувати робоче місце;
перевіряти справність реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА) та здійснювати підготовку їх до роботи;
вести розрахунки із споживачами за товари, вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати чеки різних видів, отримувати готівку, або проводити безготівковий розрахунок, вручати чеки та здачу;
повертати гроші за невикористаний чек;
проводити ануляцію продажу в межах незакритого чеку;
виконувати заключні операції при роботі на реєстраторах розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратах (ЕККА);
перевіряти кількість, масу, ціну і якість товару, що відпускається споживачу;
слідкувати за чіткістю реквізитів на чековій та контрольній стрічках; усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового апарату (РРО (ЕККА));
підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку;
звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників;
документально оформляти результати роботи контролера-касира;
тимчасово зберігати нереалізовані товари та тару та періодично передавати їх старшому зміни.


4. Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
дотримуватися норм технологічного процесу;
не допускати помилок у роботі, які можуть призвести до раптової зупинки РРО (ЕККА);
знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.


5. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб
5.1. При вступі на навчання
Повна або базова загальна середня освіта.
5.2. Після закінчення навчання
Повна або базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, професійна підготовка на виробництві, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією «контролер-касир»2 розряду; без вимог до стажу роботи.

6. Сфера професійного використання випускника
Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами). Підприємства сфери послуг. Ресторанний та готельний бізнес.


7. Специфічні вимоги
7.1. Вік: прийняття на роботу, після закінчення строку навчання, здійснюється відповідно до законодавства.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).

7.3. Медичні обмеження.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Продавец – звучит гордо!

На сегодня это одна из самых востребованных профессий.

Профессиональный продавец: позитивный, стрессоустойчивый, креативный. Такие люди нужны везде. Постоянно открываются новые магазины, создаются торгующие фирмы и в каждой из них требуются продавцы.

Продавец вне времени. Почти любая профессия, умение может устареть или на смену человеческому труду прийти машины. Умея продавать вы вне времени!

Знаменитая американская пословица гласит:

Кто придумал – тому доллар.

Кто сделал – тому десять .

Кто продал – тому сто!

Идей огромное множество.

Производственных мощностей избыток.

Профессиональные продавцы – дефицит!